‘Mijn emoties gaan in een soort van zigzag door elkaar heen’

Daphneinthetrees, zo kwam ik haar tegen op YouTube. Daphne is negentien jaar oud en hoogsensitief. Ik heb met haar gepraat over hoe ze het ervaart om hoogsensitief te zijn.

‘Ik wist al van jongs af aan dat ik gevoeliger was dan mijn klasgenoten. Mijn omgeving had dit ook altijd al wel door. Toen ik begon te puberen, rond de leeftijd van tien jaar, kwam het eigenlijk steeds meer naar boven. Ik zat best wel met mezelf in de knoop toen ik een jaar of veertien was. Ik ben toen naar de dokter gegaan en hij heeft mij gewezen op hoogsensitiviteit. Samen met mijn ouders ben ik gaan zoeken op google wat hoogsensitiviteit betekende. Nadat ik wat testjes had gedaan en ik met een psycholoog had gepraat, zijn we erachter gekomen dat ik gewoon helemaal normaal ben maar wel hoogsensitief.

Hoogsensitief zijn heeft zo z’n voor- en nadelen. Ik ben nu bijna twintig jaar en ik heb het gevoel dat ik nu meer de voordelen zie, maar natuurlijk zijn er ook nadelen. Veel van mijn leeftijdsgenootjes gaan bijvoorbeeld graag uit, stappen en drinken. Dat zijn dingen die ik ook wel leuk vind maar ik word vaak overrompeld door de hoeveelheid zwetende en plakkerige mensen in een club, de geluiden en de harde muziek. Dat vind ik wel heel erg jammer, dat ik daar niet in mee kan. Ik vind het bijvoorbeeld wel weer heel erg fijn dat ik de mensen waar ik heel close mee ben heel erg snel en makkelijk begrijp. Ik kan me ook heel goed verplaatsen in hoe mensen zich voelen. Dus dat vind ik wel erg prettig.

Ik ben het meest hoogsensitief op het gebied van emoties. Ik zou willen dat ik het voor jullie kon tekenen, mijn emoties gaan echt in een soort van zigzag door elkaar heen. Ik dacht eerst dat het te maken had met mijn ongesteldheid maar het verschilt heel erg. De ene keer staan mijn emoties heel erg hoog en heel erg gespannen, op dat moment kan elke prikkel al te veel zijn. Soms valt het ook heel erg mee, dus dat verschilt echt per keer. Je kan wel zeggen dat emoties een hele grote rol spelen in mijn leven.

Op de middelbare school heb ik eigenlijk een hele fijne tijd gehad. Ik had altijd een klein close clubje vrienden en dat was voor mij precies genoeg. Iedereen wist wie ik was en hoe ik was en dat was eigenlijk heel erg fijn.  Ik zit nu in mijn laatste jaar van mijn MBO opleiding en ook op deze school heb ik nooit echt moeite gehad met wie ik ben, iedereen accepteert het gewoon. Ik heb wel geluk gehad dat ik altijd in vrij kleine klassen heb gezeten, want ik merk als ik in ruimtes ben waar meerdere mensen zijn of waar veel geluid is, dat mijn focus en concentratie helemaal weg zijn. Ik heb dus gelukkig nooit een vervelende ervaring gehad op school door het hoogsensitief zijn

Als ik overprikkeld raak merk ik dat wel, in het begin was dit nog wel lastig. Toen ik jonger was wist ik niet zo goed hoe ik ermee om moest gaan. Als ik overprikkeld ben is het voor mij het beste om even afstand van alles te nemen. Het liefst ook een hele dag. Ik trek me dan terug in een omgeving waar ik me prettig voel. Dit kan in mijn kamer zijn waar ik al mijn vertrouwde spulletjes heb, of de bibliotheek bijvoorbeeld, daar is het altijd lekker rustig. Als ik me dan terug trek kan ik even terug op de aarde komen, als ik het zo mag zeggen. Gewoon weer even terug naar mezelf. Gelukkig weten de meeste mensen in mijn omgeving dat. De key is om me maar eventjes te laten doen wat ik wil en dan gaat het daarna gewoon weer goed.

Ik heb een zusje van zestien en zij is heel anders dan dat ik ben. Maar ik heb dat ook heel vaak dat als zij iets zegt wat mij niet aanstaat, dan kan ik zo erg uit mijn slof schieten en dan bedoel ik het helemaal niet zo. Maar dat gebeurt wel vaak inderdaad.

Ik praat nu niet meer met een psycholoog, het gaat nu opzich best wel prima. Ik heb een jaar met een psycholoog gepraat en wat oefeningetjes gedaan. Het is eigenlijk ook gewoon ervaring, als je weet dat je hoogsensitief bent en hoe je er ongeveer mee kan dealen, dan wijst de rest zichzelf wel. Ik heb nu geen hulp meer nodig en iedereen die dichtbij me staat weten hoe ze ermee om moeten gaan, inclusief ikzelf. En dat gaat eigenlijk best wel prima nu.’

hoi1

Het YouTube kanaal van Daphne:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s